Preminuo Milovan Prokic - IN MEMORIAM: МИЛОВАН ПРОКИЋ (1938-2024.)
ИСТАКНУТО ТРАКА

IN MEMORIAM: МИЛОВАН ПРОКИЋ (1938-2024.)

pin - IN MEMORIAM: МИЛОВАН ПРОКИЋ (1938-2024.)

Милован Прокић, истакнути радник у култури у Мачви и на просторима бивше СФРЈ, текстописац и композитор народне музике, преминуо је у 85. години.

Рођен је 1938. године у Дубљу, код Богатића, где је завршио основну школу, а потом је уписао и завршио петогодишњу Учитељску школу у Шапцу. Радио је у просвети, најпре као наставник музике, а упоредо студирао књижевност па је касније био и наставник српског језика и књижевности.

Музика је обележила његов живот, не само као педагога. Био је иницијатор оснивања музичке школе у Богатићу и као секретар СИЗ-а културе међу најзаслужнијима је за прикупљање и публиковање богатог музичко наслеђа Мачве у капиталном издању Музичка традиција Србије, аутора Љубинка Миљковића. Осам традиционалних песама из овог краја у извођењу изворних певачких група „Мачванки јарани“ и „Станарице“ снимљено уз Народних оркестар Радио Београда и сачувано од заборава у музичкој архиви.

Музички таленат и надареност исказао је као успешан аутор текстова и мелодија за компоноване народне песме које су остале препознатљиве и популарне иако су засноване на традиционалној музици. Написао је више од 300 текстова на које је компоновао музику, а највећи успех остварио је са песмом „Дрино студена, туго голема“ коју је интерпретирао Предраг Цуне Гојковић, док је на Београдском сабору 1970. године за композицију „Кажите ми шта је љубав“ у извођењу Аце Матића освојио прву награду жирија за текст и музику.

Награђиван је и на „Илиџи“, „Београдском сабору“, „Распеваној јесени“, „Бањалучком“ и другим фестивалима народне музике. Његове композиције су поред Цунета Гојковића снимили и Аца Матић, Јасна Кочијашевић, Мухарем Сербезовски, Жарко Данчуо, Наташа Јовић,  Никола Урошевић, Јанко Глишић, Петар Илић и многи други интерпретатори..

Највише Прокићевих композиција отпевао је и снимио његов земљак  Предраг Дрезгић који је изненада преминуо недавно, 29. фебруара.

Милован Прокић је сахрањен данас на гробљу у Дубљу.

Д.Грујић

Related Images: